حوادث و اتفاقات مربوط به آسانسور، هیچ تبعیضی بین افراد قائل نمیشود! در گذر زمان، براثر سهل انگاری و عدم رعایت نکات ایمنی آسانسور، چه هنگام نصب، چه هنگام سوار شدن، چه در لحظه پیاده شدن و یا حتی هنگام گیر کردن آسانسور و سقوط، افراد زیادی دچار حوادث تلخ و ناگواری شده اند. امروز در این مقاله از وبسایت آروین تجارت، تصمیم گرفتیم تا تمامی نکات مهم و حیاتی ایمنی نصب و استفاده از آسانسور را به شما آموزش دهیم و تمامی باید ها و نباید های ایمنی آسانسور را براساس استاندارد های جهانی برای شما بازگو نماییم تا این حوادث و تلفات را به صفر برسانید. در ادامه با ما همراه باشید:
نکات ایمنی آسانسور در ساختمان های مسکونی
- همیشه به هشدار اضافه بار پایبند باشید: هشداری که خیلی از افراد، هنگام استفاده از آسانسور به آن توجه نمیکنند، میزان حداکثر وزن مجاز آسانسور است. اگر این مورد از نکات ایمنی را جدی نمیگیرید، باید به شما بگوییم که حادثه فقط یکبار اتفاق میافتد!
- به هیچ عنوان دکمه توقف را فشار ندهید: هنگام حرکت آسانسور، تحت هیچ شرایطی دکمه توقف آسانسور را فشار ندهید.
- هرگز برای بازکردن درب هنگام بسته شدن، از دست، پا و یا وسایل در دستتان استفاده نکنید. چراک ممکن است سنسور توقف درب آسانسور دچار اختلال بوده و خدای نکرده حادثه ناگواری رخ دهد. بجای اینکار، به راحتی میتوانید از دکمه ها استفاده کنید.
- هنگام نظافت شفت، داخل کابین یا مجاورت آسانسور در لابی، اجازه ندهید جریان آب وارد آسانسور شود. این کار ممکن است باعث اتصال کوتاه و آسیب قطعات الکتریکی آسانسور شود.
- اگر داخل آسانسور گیر افتادید، هرگز وحشت نکنید. هیچ اتفاقی نمیافتد! دکمه تماس اضطراری را فشار داده یا از تلفن اضطراری داخل پانل برای کمک استفاده کنید.
- هرگز هنگام گیر کردن، سعی در باز کردن درب و خروج از آن نکنید؛ چرا که ممکن است درب آسانسور شما را له کند. همچنین برای خروج از دریچه بالای آسانسور استفاده نکنید؛ چرا که خطرات بسیاری داشته و فقط مخصوص تکنسین های نصب آسانسور است.
- یک فرد (مدیر ساختمان، سرایدار، نگهبان و…) میبایست در این زمینه آموزش های لازم را برای اقدامات لازم در مواقع اضطراری دیده باشد. اگر فردی اطلاعات کافی در زمینه نکات ایمنی آسانسور ندارد، نباید اقدامی از سمت خودش انجام دهد و در اسرع وقت با آتشنشانی و اورژانس تماس بگیرد.
- هر گونه حرکات تند و غیرعادی، صداهای مشکوک و خش خش را که هنگام سوار شدن آسانسور با آن مواجه میشوید را سریعا گزارش دهید.
- اجازه ندهید کودکان در داخل یا اطراف آسانسور بازی کنند.
- در هنگام قطع برق (حتی در صورت تجهیز به برق اضطراری) یا هنگام آتش سوزی یا بلایای دیگر از آسانسور استفاده نکنید.
نکات ایمنی سرویس و نگهداری آسانسور
جدای از نکات ایمنی آسانسور هنگام استفاده از آن، سرویس و نگهداری آسانسور نیز به همان اندازه نیاز به رعایت و دانش نکات ایمنی برای جلوگیری از حوادث دارد. پس در ادامه مهمترین نکات ایمنی سرویس، تعمیر و نصب آسانسور را باهم بررسی میکنیم:
تعمیر و نگهداری 1 تا 3 ماهه
بازرسی درها، زنگ هشدار، دکمه، واحد پمپ، دکمه تماس، شیرهای کمکی، کنتاکت استارت، کفشک، کلید های سالن، روغن کاری گاورنرهای سرعت، قرقره ها، طناب های تمیز، ترمز های الکتریکی روغن، کابل انعطاف پذیر تعمیر/روغن، سوئیچ های سرویس/سوئیچ های کنترل ، سوئیچ های حد ترمینال، سوئیچ های حد نهایی، سوئیچ های گاورنر، طناب های کشش چک و تنظیم، برس های موتور درب، پانل های کنترل گرد و غبار، چراغ نشانگر بررسی، ولتاژ یکسو کننده ها / رانشگرها مواردی هستند که میبایست در این بازه زمانی بررسی، سرویس و در صورت نیاز تعمیر شوند.
تعمیر و نگهداری سالانه (1 الی 2 سال)
تمام مدارهای ایمنی، چرخ دندههای ایمنی، بافرهای روغن، شیار های گریس، وزنههای تعادل، یاتاقانهای موتور درب روغن، کفشک های راهنما، جعبههای اتصال سیم، ورودی/خروجی کابل، یاتاقانهای گیربکس نیز از مواردی هستند که سالانه نیاز به کنترل، نگهداری و سرویس دارند.
پس از هر بازدید و بازرسی یک گزارش کامل از وضعیت کلی دریافت کنید تا کاملاً از تعداد قطعات سرویس و تعمیر و چک لیست کارهای انجام شده آگاه باشید.
نحوه انتخاب بهترین و مناسب ترین نوع آسانسور برای ساختمان مسکونی
طول عمر آسانسور معمولا تا 15 سال در نظر گرفته می شود، اما با تعمیر و نگهداری اصولی و به موقع، و البته بسته به کیفیت آسانسور می تواند تا 25 سال نیز افزایش پیدا کند. شرکت های نصب آسانسور و بالابر، ملزم به نصب آسانسور مطابق با قوانین و مقررات ملی ساختمان. عواملی که نوع بالابر و آسانسور را تعیین میکنند عبارتند از :
- ارتفاع ساختمان (ارتفاع متوسط و بلند)،
- حداقل و حداکثر وزن مورد نظر برای بهره برداری،
- بهرهوری انرژی،
- هزینههای عملیاتی،
- مشخصات فنی مانند سرعت، توقفها و اندازه چاه آسانسور موجود.
از نظر ایمنی، بهتر است با یک شرکت باتجربه و متخصص در حوزه تولید و نصب آسانسور و قابل اعتماد با نام تجاری خوب همکاری کنید. شرکت فنی مهندسی آروین تجارت، یکی از بهترین شرکت های نصب آسانسور، بالابر و پله برقی است که سالها در این زمینه، تجربه کسب نموده و با تکنسین مجرب و تخصصی خود، سعی در ارائه بهترین خدمات به مشتریان خود را داشته است.
به طور متوسط، یک آسانسور مدرن 680 کیلوگرم و حمل 6-8 نفر را حمل می کند.
قبل از سوار شدن و هنگام سوار شدن آسانسور، چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
در این قسمت، چند نکته ساده اما قابل تامل و تاثیرگذار را در مورد نکات ایمنی آسانسور باهم بررسی میکنیم:
- مقصد خود را بشناسید،
- همیشه برای خروج افراد داخل آسانسور فضا درنظر گرفته و کمی عقب تر بایستید،
- درصورت تکمیل بودن ظرفیت آسانسور هنگام باز شدن درب، سوار نشوید و منتظر بمانید تا با کابین بعدی بروید،
- هنگام ورود به کابین، مراقب قدم های خود بوده و کاملا احتیاط کنید؛ چراکه ممکن است سطح کابین با سطح طبقه هم تراز نباشد،
- لباس و لوازمی که در دست دارید را دور از درب ها و دهانه ورودی نگه دارید،
- کاملا مراقب کودکان یا حیوانات خانگی خود باشید،
نکات مهم ایمنی زمانی که سوار آسانسور هستید
زمانی که سوار آسانسور هستید، این نکات ایمنی آسانسور را حتما رعایت کنید:
- در کنار دیواره های آسانسور بایستید،
- در صورت وجود نرده یا محافظ، آن را بگیرید،
- اگر هنگام ایستادن آسانسور درب ها باز نشدند، دکمه Open Door را فشار دهید.
هنگام خروج از آسانسور این نکات را در نظر داشته باشید:
- بلافاصله در طبقه مورد نظرتان پیاده شده و پشت سرتان منتظر بقیه نایستید،
- به هیچ وجه هنگام خروج از آسانسور، به بقیه افراد فشار وارد نکنید و هل ندهید،
- مراقب قدم های خود باشید؛ همانطور که گفتیم، ممکن است کف کابین با طبقه هم تراز نباشد.
در شرایط اضطراری آسانسور چه باید کرد؟
ممکن است در برخی از مواقع، شما در شرایط اضطراری قرار بگیرید؛ اما اصلا نگران نباشید و کاملا خونسردی خود را حفظ کنید تا بتوانید اقدامات لازم را انجام دهید. در شرایط اضطراری آسانسور به نکات ایمنی زیر توجه کنید:
- اگر آسانسور بین طبقات گیر کرد یا متوقف شد، اصلا نترسید. هوا به اندازه کافی در کابین آسانسور وجود داشته و اصلا خفه نمیشوید،
- به هیچ وجه از آسانسور ایستاده، بالا نروید و صبر کنید تا سرجای خودش قرار گیرد،
- در صورت قطعی برق یا عدم توقف در طبقه، هرگز سعی در ترک آسانسور نکنید و صبر کنید تا شرایط به حالت عادی برگردد. همچینن برای کمک صبر کنید و حرکت اضافی انجام ندهید.
در صورت توقف آسانسور چه باید کرد؟
در صورتی که آسانسور متوقف شد، نکات زیر را مد نظر قرار دهید:
- دکمه Open Door را فشار دهید: اگر نزدیک به کف یکی از طبقات باشید، درب باز خواهد شد. در این صورت به آرامی و بادقت کافی، از داخل کابین خارج شوید.
- آرامش خود را حفظ کنید: در صورت باز نشدن درب، آرامش خود را حفظ کنید و منتظر کمک بمانید تا افراد آموزش دیده یا آتشنشانی برسند. هوای بسیار زیادی بالای کابین آسانسور و داخل آن وجود دارد و امکان خفگی اصلا وجود ندارد. پس در امان خواهید بود!
- دکمه آژیر را فشار دهید و در صورتی که آسانسور مجهز به سیستم های ارتباطی است، از آنها برای درخواست رسیدگی و کمک استفاده کنید.
کلام آخر در مورد نکات ایمنی آسانسور
در یک کلام، همیشه سرویس، نگهداری و تعمیر به موقع آسانسور را در اولویت قرار دهید، نکات ایمنی هنگام سوار شدن و استفاده از آسانسور را جدی بگیرید. ممکن است این نکات ایمنی، ساده به نظر بیایند، اما نکاتی هستند که اگر رعایت کنید، همیشه از آسیب ها و حوادث احتمالی آسانسور در امان خواهید بود.
همچنین در مواقع گیر افتادن در آسانسور، در اولین قدم که مهمترین اقدام نیز است، آرامش خود ر حفظ کرده و هرگز سعی نکنید که به هر طریقی خارج شوید. در این صورت ممکن است تلفات جدی رخ دهد. در این مواقع همیشه سعی کنید آرام بوده و منتظر اقدامات از طرف افراد حاضر در ساختمان یا پرسنل اورژانس و آتشنشانی باشید.